I Част: Въведение в системите за управление и видове системи за управление на безопасността на храните.
II Част: Термини и определения.
III Част: Предпоставъчни програми – Добри производствени и хигиенни практики.
IV Част: НАССР принципи:
- Принцип 1. Идентифициране (определяне) на критичните контролни точки;
- Принцип 2. Установяване на критична граница (и);
- Принцип 3. Установяване на наблюдение (мониторинг) на ККТ;
- Принцип 4. Установяване на коригиращи действия;
- Принцип 5. Въвеждане на процедура за проверка (верификация);
- Принцип 6. Документиране на НАССР системата и записи;
V Част: Същност и изисквания на системата за управление на безопасността на храните по ISO 22000:2018. Преглед на изискванията и приложение в Организацията.
- Система за управление на безопасността на храните. Общи изисквания. Изисквания към документацията. Управление на документи и записи;
- Отговорност на Ръководството. Политика и цели по безопасност на храните;
- Обмен на информация – вътрешен и външен;
- Готовност за извънредни ситуации;
- Преглед от Ръководството;
- Управление на ресурсите. Човешки ресурси. Инфраструктура. Работна среда;
- Планиране и създаване на безопасни продукти. Предварителни стъпки, необходими за анализа на опасностите;
- Разработване на НАССР план. Съдържание на Плана;
- Система за проследимост;
- Управление на несъответствието. Корекции. Коригиращи действия. Управление на потенциално опасни продукти;
- Потвърждаване, проверка и подобряване на СУБХ – Планиране, провеждане и документиране на вътрешни одити на СУБХ.